Yeme Bozukluğu Tedavisi

Yeme Bozukluğu Tedavisi

Yeme bozukluğu nedir?

Yeme bozuklukları genellikle ruhsal etkenlerle bağlantılı fizyolojik işlev ya da yapı bozuklukları diye adlandırılır. Yeme bozuklukları kişinin ruhsal durumunu yansıtan bazı davranışlar içinde yer almasıdır. Yeme Bozuklukları tipleri saplantılı derecesinde şişmanlamaktan korkan kişiler, stresli anlarda sürekli ve aşırı yemek yiyenler ya da ruhsal kökenli kusma davranışı gösterenlerdir. Ergen yaştaki genç kızların kilo almamak adına yaptıkları bazı olumsuz davranışlar ciddi psikiyatrik tedavi gereksinimini ortaya çıkarmıştır.

Yeme bozukluğu gösteren bireylerde bu davranışa neden olan psikolojik durum ortaya çıkarılmalı ve savunma mekanizmalarına gerek kalmadan kişi yüzleştirilmelidir. Yeme bozuklukları tedavisinde iyi bir psikoterapi çok olumlu gelişmeler gösterir. Yeme bağımlısı olan kişiler kilo kayıplarını arttırmak için fiziksel egzersizler yapar ya da yorucu fiziksel uğraşılar içine girerler.

1-Ayaktan Tedavi 

Ayaktan yeme bağımlılığı tedavisi yeme bağımlılığı yeni gelişmekte olan veya hafif yeme bağımlılarında ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır.Ayaktan yeme bağımlılığı tedavisi bir aylık programları içerir. İstenirse ihtiyaca göre program uzatılabilir.Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir.

Programda her hastanın psikolojik sorunlarının çözmeye yönelik bir psikoloğu ve yaşam becerilerini geliştirmeye yönelik birde psikolojik danışmanı bulunur. Ayrıca psikiyatrist tarafından da ilaç tedavileri yanında gerektiğinde bir diyetisyen kontrolünde tedavisine devam edilmektedir.

Her danışan bir psikolog, bir psikolojik danışman, bir psikiyatrist kontrolü altında tedavisini devam ettirir.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini kendini tanıma ve değerlendirme, kedini ifade etme, aile ilişkileri, risk analizi, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, yemek yeme arzusu ve dürtüsü ile başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

2-Yatılı Yeme Bağımlılığı Tedavisi

Yatılı yeme bağımlılığı tedavisi aşırı yemek yiyenler ya da ruhsal kökenli kusma davranışı gösteren yeme bağımlılarında veya yatış gerektirecek şikayetleri olanlarda uygulanmaktadır. Yatılı tedavide olan hastanın günlük olarak yeme düzeni, ilaç tedavisi ve psikolojik görüşmeleri daha kapsamlı ele alınmakta ve hastanın tedavisi boyunca gözlem ve kontrol altında olmasını sağlamaktadır.

Tedaviler 21 günlük periyotlar halinde uygulanmakta olup, hastalar günlük etkili bir programa tabi tutulmaktadır. Tedavi boyunca psikolojik sorunları çözmeye yönelik bir psikolog eşliğinde hasta ile birebir psikolojik görüşmeler yapılmakta, ayrıca psikiyatrist tarafından da ilaç tedavileri yanında bir tıp doktoru ve 24 saat hemşire kontrolü altında bulunmaktadır.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini kendini tanıma ve değerlendirme, kedini ifade etme, aile ilişkileri, risk analizi, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, yemek yeme arzusu ve dürtüsü ile başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

Gerektiği durumlarda bir diyetisyen tarafından hastanın günlük yemek düzeni oluşturulmakta ve tedavi boyunca diyetisyen kontrolü altında tedavisine devam etmektedir.

Rehabilitasyon Programı:

21 günlük ilk tedavi periyodu sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları en azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.

Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp  doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve  hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini madde kullanım öyküsü, madde etkileri, kendini değerlendirme, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, madde kullanma arzusu ve dürtüsüyle başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, madde ile ilgili düşüncelerle başa çıkmak, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

Gün Boyu Sürdürülen Rehabilitasyon Programı

08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık

09.00-10.00 Kahvaltı

10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı

11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati

11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)

12.30-13.30 Öğle Yemeği

13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi

15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme

15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme

17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.

18.00-19.00 Akşam Yemeği

20.00-22:30 Sinema Saati

Bu program ve psikolojik görüşmelere ek olarak aile terapileri de yapılmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?