Kokain tüm maddeler içinde en hızlı bağımlılık yapan ve en tehlikeli olanlardan biridir. Bağımlılık riski çok yüksek bir uyarıcı maddedir. Bağımlılık riski eroin ve sakinleştirici ilaçların yarattığından daha fazladır.
Sigara veya pipo içinde kokain içilirken çabucak kana karışır, birkaç saniyede en üst noktaya varmak üzere, büyük bir coşku duygusu yaratır. Psikolojik bağımlılık yapıcı etkisi birkaç kullanımla bile başlayabilmektedir.
Damar içi ve burun yolu ile kullanımı en tehlikeli kullanım yollarıdır, kısa sürede kana geçer.
* Devamlı kullanım saldırgan davranış ve şizofreniye benzeyen psikotik bozukluklar yaratır.
* Suça ve ciddi ruhsal bozukluklara yol açar. Kokain diğer uyarıcılar gibi uyanıklık sağlar, kişinin kendisini enerjik hissetmesine yol açar ve açlık hissini baskılar.
* Sinir hücreleri görevlerini tam olarak yapmadığından ortaya depresyon ve madde arayışı gibi yoksunluk belirtileri çıkarır.
* Tekrar tekrar uyarıcı maddelere maruz kalmak kişinin kendisini huzursuz ve gergin hissetmesine yol açar.
* Bu maddelerden çok yüksek dozda kullananlarda, paranoid şizofreni benzeri, kişinin gerçekle ilişkisinin koptuğu akıl hastalıkları gelişebilmektedir.
* Bağımlılık yapıcı etkisi yüksektir ve bir iki kere kullanılması bile tekrar almak için güçlü isteğe yol açabilmektedir.
* Göz bebeklerinde büyüme, titreme, ağız kuruluğu, kalp atımında artma ve düzensizlik, yüksek tansiyon, kilo kaybı, ateş, epileptik nöbetlere ve beyin kanamasına yol açar.
* Yüksek dozlarda kokain pek çok tıbbi problem yanında ölüme de yol açar.
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde kokain bağımlılığı tedavisi ayaktan ve yatılı olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Bu tedavilerde genellikle tıbbi tedaviler yanında psikolojik destek tedavileri yer almaktadır. Hasta gerek yatarak gerekse ayaktan tedaviler sonrasında günümüzde etkin tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Özellikle Vanokserin son yıllardaki en önemli güncel seçeneklerden biridir. Genellikle “Kokain Aşısı” olarakta bilinir. Vanokserin Consta depo iğne tedavisi uygun hasta populasyonlarına kliniğimizde de uygulanmaktadır.
Vanokserin Consta (Vanokserin uzun salınımlı enjeksiyon) kokain bağımlılığının tedavisinde etkin bir seçenek olarak kliniğimizde uygulanmaktadır.
Kokain çok hızlı bağımlılık yapan bir maddedir. Kokain beynimizde haz ve hareketi kontrol eden beyin devrelerinde dopamin isimli maddeyi hızlı ve kısa süreli olarak yüksek düzeylere yükseltmekte ve böylece bağımlılık gelişmesine neden olmaktadır. Vanokserin ise dopaminin yavaş ve uzun süreli olarak orta düzeyde yükselmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda vanokserin, kokainin dopamin düzeylerini bağımlılık yapıcı düzeyde daha fazla arttırma etkisini zayıflatmaktadır. Vanokserin depo iğne yapıldıktan hemen sonra etki başlamakta ve kokainin bağımlı bireye etki yapmasını engellemektedir. Ayrıca Vanokserinin kokainin aksine bağımlılık yapıcı bir haz etkisi bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalarda Vanokserinin hastalarda sürekli temiz kalmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bağımlı hastaların tekrar dönüşlerine de engel olmaktadır. Ayrıca ilacın iyi tolere edildiği ve güvenli olduğu da belirlenmiştir.
Kliniğimizde Vanokserin Consta 3 ayda, 6 ayda ve 12 ayda etkili dozlarda bulunmakta ve kullanılmaktadır. Vanokserin Consta İğne Tedavisi, bağımlı hastanın öncelikle onayı doğrultusunda, uygulama öncesinde Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Psikiyatristleri tarafından hasta değerlendirmeye tabi tutulur. Yapılan İdrar Analizlerinde Kokain grubuna rastlanmaması gerekmektedir. İdrarda maddeye rastlanmadığı durumda deneme dozu olarak tablet verilmekte ve ortalama 30 dakika süren etki kontrolü yapılmaktadır. Tüm bun işlemler gerçekleştikten sonra enjeksiyon işlemi uygulanmaktadır. Hastanemizde Vanokserin Consta 3 aylık periyodlarda intramuskular depo enjeksiyon olarak uygulanmakta ve genellikle tedavi 1 yıl olarak planlanmaktadır.
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde ayaktan yani yatılı olmayan kokain bağımlılığı tedavisi yapılabilmektedir. Ayaktan sigara bağımlılığının tedavisi sigara bağımlılığı olan ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır. Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Arındırma tedavisinden sonra uygulanabileceği gibi arındırma tedavisi gerekmeyen hastalarda doğrudan tıbbi tedavi ve psikolojik destek programına geçilebilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Aileler ile de programda görüşmeler yapılarak ailelere de bilgilendirme yapılmakta ve destek verilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir. Ayaktan tedavi programında başarısız olan hastalar yatılı tedavi programına katılmaları sağlanmaktadır.Eğer bir aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca göre uzatılabilir.
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde kokain bağımlıları, yoğun bir psikolojik rehabilitasyonu ve tıbbi doktor kontrolü altında ilaç tedavisi gereken veya ayaktan tedavide başarılı olamayanlarda yatılı tedavi programları uygulanmaktadır.
En az 21 günlük yatılı tedavi programı boyunca, uzmanların kontrolü altında, ilaç tedavisi ile hastanın tedaviye olan motivasyonunu sağlanmakta ve hasta günlük yoğun tıbbi ve psikolojik bir tedavi programına tabi tutulmaktadır. Tedavi boyunca psikolojik sorunları çözmeye yönelik bir psikolog eşliğinde hasta ile birebir psikolojik görüşmeler yapılmakta olup, madde tedavisi yanında günlük tıbbi tedaviler merkezimizde tıp doktoru tarafından yürütülmekte ve hastalar 24 saat tıbbi kontrol altında bulunmaktadır.
Psikolojik görüşmelerin içeriğini madde kullanım öyküsü, madde etkileri, kendini değerlendirme, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, madde kullanma arzusu ve dürtüsüyle başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, madde ile ilgili düşüncelerle başa çıkmak, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.
Eğer hasta istediği takdirde uzun süre tedavi merkezinde kalarak psikolojik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanabilmektedir.
21 günlük ilk arındırma tedavi periyodu sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları En azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.
Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.
08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık
09.00-10.00 Kahvaltı
10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı
11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati
11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)
12.30-13.30 Öğle Yemeği
13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi
15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme
15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme
17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.
18.00-19.00 Akşam Yemeği
20.00-22:30 Sinema Saati
Bu program ve psikolojik görüşmelere ek olarak aile terapileri de yapılmaktadır.