trende

Sigara Bağımlılığı Tedavisi

Sigara Bağımlılığı Tedavisi

Sigara Bağımlılığı Nedir?

Sigarada aktif madde tütünde bulunan nikotindir. Nikotin uyarıcı bir maddedir ve en hızlı bağımlılık oluşturan maddelerden biridir. Etkisinin kısa sürede olması sürekli kullanıma yol açar.Sigara ve içerdiği nikotin solunduktan sonra 10 saniye içinde beyine ulaştığı için arzu edilen etkileri hemen görülür. Sigara gün içinde belirli aralıklarla sürekli kullanılır ve kişinin yaşantısının bir çok anına girip benimsenmesine sebep olur.

Çevrede sigaranın yaygın kullanılması ve kabul edilebilir olması kullanımın devamını kolaylaştırır.Ayrıca başkalarının sigara içerken gözlenmesi kişide sigara arama hissini arttırır. yoksunluk belirtilerinden ve başaramamaktan korkma bırakmayı zorlaştırır.

Sigara bağımlılığı olan biri sigarayı bırakabilir ancak bağımlılık bir hastalıktır. Bir irade sorunu değildir. Bu nedenle, bu konuda uzman terapistlerin yürüttüğü sigara bırakma programlarına katılmak gerekmektedir.Birçok kişi kendine bırakmayı deneyebilmekte ancak çoğunlukla bunu başaramamaktadır. Ayrıca bilinçsizce kullanılan bir takım ilaçların yan etkileri de hem sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine hem de para ve zaman kaybına yol açabilmektedir.

Sigaranın Etkileri:

* Düşük dozlarda nikotin zehirlenmesinde bulantı, kusma, tükürük artışı, solukluk, halsizlik, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, tansiyon yükselmesi, çarpıntı, soğuk terleme ve ellerde titreme görülür. 60 mg. gibi bir doz solunum felci ve ölüme yol açar.

* Hamilelikte sigara kullanımı düşük doğum tartısına yol açmaktadır. Bebek zamanından önce, çok zayıf ve sağlıksız doğadilmektedr. Düşük yapma, ölü doğum veya doğumdan sonra ölüm olasılığı yükselmektedir.

* Nikotin yoksunluğu son sigaranın içilmesinden yaklaşık 90 dakika sonra başlar ilk 24-48 saate kadar özellikle şiddetlidir, yakınmalar birkaç hafta hatta bir aya kadardevam edebilir.

* Depresif bir mizaç, disfori, uykusuzluk, huzursuzluk ve öfke, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü, nabızda azalma, iştah artması şeklinde yoksunluk tablosu vardır.

* Sigara dumanı 4000 kimyasal madde içerir, bir kısmı kanser yapıcı kansorejen maddedir. Dumandaki diğer toksin ve maddeler gözleri, burnu ve boğazı tahriş eder.

* Dumanın bir parçası olan karbonmonoksit, insan kanındaki hemoglobinle etkileşerek, karboksihemoglobin oluşur. Karboksihemoglobin bedenin oksijeni alma ve kullanma yeteneğini engeller.

* Sigara dumanı kalp krizi ve akciğer, boğaz, yemek borusu, mesane, böbrek kanserlerine yatkınlık oluşturur. Kanserden ölümlerin %30’u sigara ile ilişkili bulunmuştur.

* Amfizem ve Kronik bronşit gibi akciğer hastalıkları, sigara içenlerde içmeyenlerden on kat daha fazladır.

Sigara Bağımlılığının Tedavisi

Pembe Köşk’te sigara bağımlılığının tedavisi ayaktan ve yatılı olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır.

1-Ayaktan Sigara Bağımlılığının Tedavisi

Ayaktan sigara bağımlılığının tedavisi sigarabağımlılığı olan ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır. Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Sigara kullanımının etkisini azaltacak laçlar da tedavide kullanılabilmektedir. Eğer gerekli olması durumnda nikotin bandlarda tedavi bir seçenek olarak önerilebilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir.

Tedavinin başlangıcında ilk olarak hastanın sigarayı bırakabilmesi için bir program yapılır. Bu programda isteği azaltmak için tıbbi tedaviler de bağımlı ile görüşülerek tedaviye başlanabilir. Tıbbi tedavilere ek olarak psikolojik destekte hasta ile ilk günden itibaren verilmeye başlar. Psikolojik görüşmelerin içeriğini sigara kullanım öyküsü, kişinin niye sigaraya başladığı ve devam ettirdiği, sigara kullanımını tetikleyen faktörler, stres tedavisinin pratikleri, kişisel olarak sigaradan sakınmaya yardım etmek vb. gibi konular oluşturmaktadır. Böylece hasta uzun süre alkolden uzak kalarak yeni yaşamına adapte olması sağlanmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?