trende

Esrar Bağımlılığı Tedavisi

Esrar Bağımlılığı Tedavisi
Esrar Maddesi Nedir?

Esrar, Cannabis sativa bitkisi çiçek ve yapraklarından elde edilmektedir. Cannabis bitkisi kesip, kurutulur ve sigara haline getirilir.

Esrar, marijuana, ot, gannavuri gibi isimleri ile anılır. Bu ‘kenevir bitkisi’ ılıman iklimlerde yetişir ve birçok türü bulunmaktadır.

Bu bitkinin en tanınmış türü Hint Keneviri’dir. Hint Keneviri’nin sadece “dişisinin” köklerinde, gövdesinde, yapraklarında ve çiçeklerinde, esrar özgü etkileri sağlayan aktif maddeler(cannabinoidler) bulunur. Aktif madde açısından en zengin kısımlar çiçeklerdedir.

Esrar Maddesinin Etkileri Nelerdir?

* Esrar yoğun açlık ve susuzluk hissi yaratır. Bazı kullanıcılarda ise, özellikle güçlü formunu kullananlarda endişe ve paranoid düşünceler oluşabilir.

* Akciğer ve hava yollarında sigara kullananlar ile benzer sağlık problemleri yaşanır. Sık öksürük, balgam oluşumu, daha kolay grip olma gibi. THC’nin savunma sistemi hücre ve dokularına zarar verdiği gösterilmiştir.

* Esrar dumanı, tütün dumanın içerdiği benzer, hatta daha fazla, kansere yol açan kimyasal madde içermektedir.

* Esrar, paranoid psikoz ve paranoid kişilik gibi ruhsal bozukluklar yaratmaktadır. THC beyinde hafızanın oluştuğu bölgeleri etkilemektedir. Bu nedenle kullanım sırasında yeni olan olayları hatırlamakta kişi güçlük çeker, öğrenme etkilenir.

* Motor koordinasyon bozulur, bellek ve öğrenme problemleri oluri algı bozulur, zaman daha yavaş geçiyor gibi algılanır, düşünme ve problem çözmede zorluk yaşanır. Kalp atım hızı artar, ağız kuruluğu, iştah artması ve gözlerde kanlanma olur.

*Okul performansı, arkadaş ilişkileri etkilenir. Madde etkisinde daha sonra utanacağı, sıkılacağı hatalar yapabilir. Enerjisinin azaldığını hisseder, nasıl göründüğünü, okulda, işte nasıl olduğuna dair ilgisi azalır.

* Sürekli esrar (THC) kullanımı bazı kanser türleri ile ilişkilidir ve solunum, immün ve üreme sisteminde problem yaratır.

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesinde esrar bağımlılığı tedavisi iki şekilde uygulanmaktadır. Bunlar Yatılı Esrar Tedavisi ve Ayaktan Esrar Tedavisi’dir.

1-Ayaktan Tedavi:

Ayaktan esrar kullanımı tedavisi esrar alışkanlığı giderek gelişmekte olan ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır. Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Arındırma programı gerekmeyen hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Arındırma tedavisinden sonra uygulanabileceği gibi arındırma tedavisi gerekmeyen hastalarda doğrudan tıbbi tedavi ve psikolojik destek programına geçilebilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Aileler ile de programda görüşmeler yapılarak ailelere de bilgilendirme yapılmakta ve destek verilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir. Ayaktan tedavi programında başarısız olan hastalar yatılı tedavi programına katılmaları sağlanmaktadır.

2-Yatılı Esrar Tedavisi

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde esrar bağımlıları, yoğun bir psikolojik rehabilitasyon programı ve ilaç tedavisi gereken veya ayaktan tedavide başarılı olamayanlarda yatılı tedavi programları uygulanmaktadır.

En az 21 günlük yatılı tedavi programı boyunca uzman kontrolü altında ilaç tedavisi ile hastanın tedaviye olan motivasyonu sağlanmakta olup, bunun yanında hasta günlük yoğun bir tedavi programına tabi tutulmaktadır. Tedavi boyunca psikolojik sorunları çözmeye yönelik bir psikolog eşliğinde hasta ile birebir psikolojik görüşmeler yapılmakta olup, madde tedavisi yanında günlük tıbbi tedaviler merkezimizde tıp doktoru tarafından yürütülmekte ve hastalar 24 saat tıbbi kontrol altında bulunmaktadır.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini madde kullanım öyküsü, madde etkileri, kendini değerlendirme, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, madde kullanma arzusu ve dürtüsüyle başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, madde ile ilgili düşüncelerle başa çıkmak, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

Eğer hasta istediği takdirde uzun süre tedavi merkezinde kalarak psikolojik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanabilmektedir.

Rehabilitasyon Programı:

21 günlük ilk arındırma tedavi periyodu sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları En azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.

Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp  doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve  hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.

Gün Boyu Sürdürülen Rehabilitasyon Programı

08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık

09.00-10.00 Kahvaltı

10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı

11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati

11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)

12.30-13.30 Öğle Yemeği

13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi

15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme

15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme

17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.

18.00-19.00 Akşam Yemeği

20.00-22:30 Sinema Saati

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?