trende

Kumar Bağımlılığı Tedavisi

Kumar Bağımlılığı Tedavisi
Kumar bağımlılığı nedir?

Kumar günümüzde gittikçe artan bir şekilde hoşça vakit geçirme, eğlence ve dinlenme aracı olarak gösterilmeye çalışılmakta ve popülaritesi artmaktadır.

Çalışmadan, kısa yoldan zengin olmak için çıkar yol olarak gösterilen kumar, pek çok ülkede medya ve devlet onayıyla teşvik edilmektedir. Bu propaganda aynı zamanda kumar sorunlarının ne kadar önemli olduğunu da unutturmaktadır. Kumar, isteyerek riske girmeyi içerse de, kazanmada hep ya şansın rolü vardır veya yalnızca şansa dayanır.

Kumar oynama yavaş gelişebilecek bir hastalık olabileceği gibi çok hızlı da gelişebilir. Bu gelişimde hem genetik nedenler ve biyolojij nedenler de olabileceği gibi hem de psikolojik ve kültürel nedenler de olabilir. Kumar oynama alışkanlığı, kişi ve aileye getireceği büyük maddi ve manevi zararlar kadar, patolojik(hastalık derecesinde) bir hal alabilmesi sebebiyle de endişe vericidir. “Patolojik Kumar bağımlılığı” ancak tedavi ile düzelebilmektedir.

Patolojik kumarda kişi devamlı veya aralıklı olarak kumar üzerindeki kontrolü kaybetmektedir. Kumar oynama giderek sıklaşır ve kumara yatırılan para miktarında giderek artış olur. Kumar için gerekli parayı sağlama uğraşında artma olur. Her defasında kişi kaybettiği parayı kurtamak için kumar oynamaya gitmeye devam eder. Kötü sonuçlarına rağmen tam kazanıyordum hisleri kişinin kumar oynama eğilimini artırır.

Kumarbazlar iyimserlikle doludurlar, yenilgilerden asla ders almaz ve mali kayıpları ne kadar büyük olursa olsun, sonunda gelecek başarıya inançları sarsılmazdır.Kumarbaz kazandığında asla durmaz, daha da çok kazanacağına kendini ikna etmiştir. Kumardan zengin olabileceğine inanır.Kumarbaz Oyun sırasında haz ile acı arasında bir gerginlik yaşar.

Patolojik kumarın aile üzerine yaptığı tahribat oldukça büyüktür. Eşinde ve çocuklarında psikiyatrik sorunlar olmaya başlar. Kişinin sosyal yaşamı, evlilik yaşantısı ve cinsel aktiviteleri bozulur. Ebeveynlik görevinin ihmal eder. Ayrılma ya da boşanmalar görülür. Hatta bazı kumarbazların sonu intiharla sonuçlanır.

Pembe Köşk’te Kumar Bağımlılığının Tedavisi?

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanes’nde kumar bağımlılığı tedavisi ayaktan ve yatılı olmak üzere 2 şekilde uygulanmaktadır.

1-Ayaktan Tedavi:

Ayaktan kumar bağımlılığının tedavisi kumar alışkanlığı giderek gelişmekte olan ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır. Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Aileler ile de programda görüşmeler yapılarak ailelere de bilgilendirme yapılmakta ve destek verilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir. Ayaktan tedavi programında başarısız olan hastalar yatılı tedavi programına katılmaları sağlanmaktadır.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini kendinini tanıma ve değerlendirme, kendini ifade etme, aile ilişkileri, risk analizi, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, kumar oynama arzusu ve dürtüsüyle başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

2-Yatılı Kumar Bağımlılığının Tedavisi

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde kumar bağımlıları, yoğun bir psikolojik rehabilitasyon programı ve ilaç tedavisi gereken veya ayaktan tedavide başarılı olamayanlarda yatılı tedavi programları uygulanmaktadır.

En az 21 günlük yatılı tedavi programı boyunca uzman kontrolü altında ilaç tedavisi ile hastanın tedaviye olan motivasyonu sağlanmakta olup, bunun yanında hasta günlük yoğun bir tedavi programına tabi tutulmaktadır. Tedavi boyunca psikolojik sorunları çözmeye yönelik bir psikolog eşliğinde hasta ile birebir psikolojik görüşmeler yapılmakta olup, madde tedavisi yanında günlük tıbbi tedaviler merkezimizde tıp doktoru tarafından yürütülmekte ve hastalar 24 saat tıbbi kontrol altında bulunmaktadır.

Eğer hasta istediği takdirde uzun süre tedavi merkezinde kalarak psikolojik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanabilmektedir.

Rehabilitasyon Programı:

21 günlük ilk tedavi periyodu sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları En azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.

Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp  doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve  hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.

Gün Boyu Sürdürülen Rehabilitasyon Programı

08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık

09.00-10.00 Kahvaltı

10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı

11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati

11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)

12.30-13.30 Öğle Yemeği

13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi

15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme

15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme

17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.

18.00-19.00 Akşam Yemeği

20.00-22:30 Sinema Saati

Bu program ve psikolojik görüşmelere ek olarak aile terapileri de yapılmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?