trende

Ectacy Bağımlılığı Tedavisi

Ectacy Bağımlılığı Tedavisi

Ekstazi Maddesi Nedir?

Ekstazi, Metilen dioksi metamfetamin (MDMA) adı verilen bir amfetamin türevidir. Etkiler hem amfetaminlere hem de halüsinojen maddelere benzer. Ekstazi genellikle tablet veya kapsül şeklinde satılır. Beyaz, kahverengi, pembe, sarı tabletler ya da kapsüllerdir.

Bazılarının üzerinde kuş, kalp gibi resimler vardır. “Beyaz Kumrular” olarak adlandırılır. Oldukça yüksek fiyatlara satılır. Ağız yolu ile daha çok eğlence yerlerinde alınır.

Ekstazi Maddesinin Etkileri Nelerdir?

* Etkileri amfetaminlere benzer. Uykusuzluk, geçici aşırı kuşkuculuk ve paranoyaya neden olabilir.

* Ekstazi beden ısısında, kan basıncında ve nabız hızında artma, pupillerde daralma, terleme gibi belirtilere neden olur.

*Bağımlı bireyler ekstazi kullanmadan hiç bir şeyden zevk alamazlar.

* Karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Kullanıcılarda dehidratasyon, beden ısısında artış ve içerisindeki katkı maddelerine bağlı olarak ani ölümler görülebilir.

Ekstazi Bağımlılığının Tedavisi

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde Ekstazi bağımlılığı tedavisi ayaktan ve yatılı olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır.

1-Ayaktan Tedavi 

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde ayaktan yani yatılı olmayan ekstazi bağımlılığı tedavisi yapılabilmektedir. Ayaktan ekstazi bağımlılığının tedavisi seyrek kullananlarda ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır. Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Arındırma tedavisinden sonra uygulanabileceği gibi arındırma tedavisi gerekmeyen hastalarda doğrudan tıbbi tedavi ve psikolojik destek programına geçilebilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Aileler ile de programda görüşmeler yapılarak ailelere de bilgilendirme yapılmakta ve destek verilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir. Ayaktan tedavi programında başarısız olan hastalar yatılı tedavi programına katılmaları sağlanmaktadır.Eğer bir aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca göre uzatılabilir.

2-Yatılı Ekstazi Tedavisi

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde ekstazi bağımlıları, yoğun bir psikolojik rehabilitasyonu ve tıbbi doktor kontrolü altında ilaç tedavisi gereken veya ayaktan tedavide başarılı olamayanlarda yatılı tedavi programları uygulanmaktadır.

En az 21 günlük yatılı tedavi programı boyunca uzmanların kontrolü altında ilaç tedavisi ile hastanın tedaviye olan motivasyonunu sağlamakta olup, bunun yanında hasta günlük yoğun bir tedavi programına tabi tutulmaktadır. Tedavi boyunca psikolojik sorunları çözmeye yönelik bir psikolog eşliğinde hasta bire bir psikolojik görüşmeler yapılmakta olup, madde tedavisi yanında günlük tıbbi tedaviler merkezimizde tıp doktoru tarafından yürütülmekte ve hastalar 24 saat tıbbi kontrol altında bulunmaktadır.

Eğer hasta istediği taktirde uzun süre tedavi merkezinde kalarak psikolojik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanabilmektedir.

Rehabilitasyon Programı:

21 günlük ilk arındırma tedavi periyodu sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları En azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.

Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp  doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve  hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini madde kullanım öyküsü, madde etkileri, kendini değerlendirme, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, madde kullanma arzusu ve dürtüsüyle başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, madde ile ilgili düşüncelerle başa çıkmak, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

Gün Boyu Sürdürülen Rehabilitasyon Programı

08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık

09.00-10.00 Kahvaltı

10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı

11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati

11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)

12.30-13.30 Öğle Yemeği

13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi

15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme

15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme

17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.

18.00-19.00 Akşam Yemeği

20.00-22:30 Sinema Saati

Bu program ve psikolojik görüşmelere ek olarak aile terapileri de yapılmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?