trende

Eroin Bağımlılığı Tedavisi

Eroin Bağımlılığı Tedavisi

Eroin bağımlılığı tedavisinde öncelikle hasta ciddi bir değerlendirme süreci sonrasında Arındırma Tedavisi uygulanmalıdır. Arınma sürecinden itibaren başlamak üzere psikolojik tedavi hastaya başlatılmaktadır. Hastalar daha sonra rehablitasyon programına girebilmektedirler. Hastanemizde İmlant ve depo enjeksiyon tedavileri de uzun süreli koruyuculuk sağlamak için uygulanmaktadır.

Arındırma (Detoks) Tedavisi:

Arındırma tedavisi yoksunluk belirtilerinin acil olarak yatıştırılarak yok edilmesidir. Eroin krizi olarak adlandırılan eroinin kesilmesinden 6-12 saat içerisinde başlayan yoksunluk belirtileri 15 güne kadar yoğun olarak devam edebilmektedir. En ağır dönem ilk günden itibaren 7 güne kadar sürebilmektedir. Bu dönemde kişinin yoksunluk belirtilerinin yatıştırılması gerekmektedir. Eskiden geleneksel tedaviler uygulanmakta ve belirtilere göre ilaçlı tedaviler uygulanmaktaydı. Ancak şimdi artık güncel gelişmiş tedavilerimiz mevcuttur. Buprenorfin ve Metadon tedavileri bunların başlıcalarıdır. Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde eroin bağımlılarında yatarak yoksunluk dönemi tedavisi (Detox) Bupronerphine HCL ile 21 günlük bir tedavi programı şeklinde yapılmaktadır. Bupronerphine/naloxone (Suboxone) ilaç tedavisi sayesinde eroin bağımlısı olan hastanın kriz dönemini rahat bir şekilde atlatması sağlanmaktadır. Hatta bazı hastalarda yoksunluk döneminin ilk birkaç saatinden itibaren hasta rahatlatılmaktadır. İlk günden itibaren yoksunluk krizi bastırılan hastanın aynı günden psikolojik tedavi desteği hastaya başlatılmaktadır. Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde Yoksunluk dönemi (Detox) tedavisi 24 saat uzman doktor ve hemşire gözetiminde yapılmaktadır. Madde bağımlılığı tedavisi yanında hastaya oluşabilecek her türlü komplikasyonlar’da konsültasyon alınarak tedavi imkanı sağlanmaktadır.

Naltrekson İmlant 1000 mg (Bağımlılık ÇİPİ)

Bağımlılık ÇİPİ olarak bilinen ve içeriğinde naltrekson içerikli madde bulunan naltrekson implant cilt altına yerleştirilerek uygulanmaktadır. Naltrekson, opioidlerin etkilerini engelleyen ve aşermeyi azaltan bir opioid antagonistidir. Naltrekson’un kötüye kullanım potansiyeli zayıftır. Ağız yoluyla naltrekson kullanımında aksaklıklar olması ve tedavinin yarıda bırakılması nedeniyle uzun etkili, yavaş salınımlı “pellet” olarakta bilinen naltrekson implantlar geliştirilmiştir. En son opioid veya alkol kullanımından 7-10 gün sonra Naltrekson implant cilt altına uygulanmaktadır. İmlantlar 12 hafta boyunca etkin bir tedavi süreci olarak vücutta varlıklarını sürdürürler. Bağımlılık yapıcı etkileri de yoktur. Naltrekson, mu-resep törlerine karşı yüksek afiniteye sahip, yarışmacı, özgül bir opioid reseptör antagonisti olup hem alkol, hem de opioid bağımlılığının tedavisinde ideal bir ürün olarak Pembe Köşk’te kullanılmaktadır.

Nalmefen Consta Depo İğne

Nalmefen Consta depo iğne uzun etkili enjeksiyon tedavisidir. Opioid (eroin, kodein, bubrenorfin, metadone, oksikodon vs.) bağımlılarının arınma tedavisi sonrasında opioid kullanımına tekrar başlamayı önlemek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Nalmefen Consta opioid bağımlısı hastaların opioid maddelerini aldıktan sonra opioidlerin beyinde bağlandıkları alıcıları bloke ederek etki eder. Bu bağlanma sonucunda opioid maddelerinin keyif verici etkilerine engel olurlar.

Nalmefen Consta depo iğne tedavisi ile hastalar uzun süre temiz kalmaktadırlar. Böyle olunca tedavide süreklilik sağlanmakta ve psikolojik destek programları ile kişi tedavide başarılı olabilmektedir. Bu tedaviler sonucunda madde kullanma isteği kişide azalmaktadır.

Nalmefen Consta depo iğnesinin 3, 6 ve 12 ay etki süresi olan dozları vardır.

Naltrekson Depo İğne

Naltrekson depo iğne dört hafta kadar süren uzun etkili bir depo iğnedir. Naltrekson, opioid maddelerin (eroin, kodein, bubrenorfin, metadone, oksikodon vs.) beyinde etki yapmak için bağlandıkları yerleri bloke ederek etki ederler. Keyif verici etkiler durdurulduğu için kişinin uzun süre bağımlılık yapıcı opioid maddelerden uzak durmasına neden olur. Madde isteğinin azaltmasına neden olduğu ve uzun süre temiz kalındığı için kişinin opioid bağımlılığından kurtulmasına olanak sağlamaktadır. Ağızdan da alınan Naltrekson tabletler bulunmasına rağmen iğne formu daha etkilidir.

Uzun Dönem İdame Tedavi:

Detox dönemi sonrası gerektiği durumda ancak ağır eroin bağımlılarında idame tedavi sentetik opiumlarla Bupronerphine/naloxone (Suboxone) yapılabilmektedir. Yerine koyma tedavisi olarakta bilinen ve uzun dönem bu ilaçlar maddenin yerini alarak kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçların da bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle uzun dönem kullanım bazı seçilen hasta gruplarında kontrollü olarak kullanılmaktadır. İdame tedavi gün aşırı dozlarla dahi yapılabilmektedir.

Rehabilitasyon Programı:

Detox tedavisi sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları En azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.

Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve  hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.

Gün Boyu Sürdürülen Rehabilitasyon Programı

08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık

09.00-10.00 Kahvaltı

10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı

11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati

11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)

12.30-13.30 Öğle Yemeği

13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi

15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme

15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme

17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.

18.00-19.00 Akşam Yemeği

20.00-22:30 Sinema Saati

Ayaktan Tedavi Programı:

Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Arındırma programı gerekmeyen hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Arındırma tedavisinden sonra uygulanabileceği gibi arındırma tedavisi gerekmeyen hastalarda doğrudan tıbbi tedavi ve psikolojik destek programına geçilebilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Aileler ile de programda görüşmeler yapılarak ailelere de bilgilendirme yapılmakta ve destek verilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir. Ayaktan tedavi programında başarısız olan hastalar yatılı tedavi programına katılmaları sağlanmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?