trende

Bonzai Bağımlılığı Tedavisi

Bonzai Bağımlılığı Tedavisi

Sentetik Kannabinoid (Bonzai) Maddesi Nedir?

Bonzai, ilk kez 2002’de  Almanya ve İspanya’da daha sonra da Rusya ve Avustralya’da kullanıldı. Etken maddesinin kişilerde hint kenevirine benzer etkiler oluşturan sentetik kannabionoid türüdür. Bonzai sentetik, yani doğal olmayan -laboratuvar ortamında üretilmiş- bir madde olmasından dolayı son derece ciddi riskleri de beraberinde getirmektedir. Sigara içine serpiştirilerek kullanılan bir maddedir. Uluslararası polis literatüründe ‘K2’ ve ‘Spice’’ adıyla biliniyor. Türkiye’ye ve KKTC’de ilk kez “Bonzai” yazılı paketlerde getirildiği için adı “Bonzai” olarak kalmıştır. Ucuz ve kokusuz olması nedeniyle çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sentetik Kannabinoid (Bonzai) Maddesinin Etkileri Nelerdir?

* Kullanıldığı zaman, tek seferde dahi öldürme tehlikesi vardır.

*Kötü yolculuk olarak adlandırılan ‘bad trip’, hisleri çıkararak kişiyi yoğun bir korku hali içerisine sokar. Bu ölüm tribinin bir anda gelişen korku, öldüğünü düşünme ve halisünasyonlar görme nedeniyle kişi ani bir kalp krizi geçirebilir.

*Kan basıncında hızlı artış ve nabız yükselmesi, şiddetli ağız kuruluğu, göz kızarıklığı, açlık hissi gibi belirtiler görülebilir.

*Kişide paranoya, halüsülasyonlar ve hezeyanlar ortaya çıkabilir.

*Kişi bulunduğu ortamı seçememe, nerede olduğunu hatırlayamama, geçici körlük ve geçici felç durumu ile karşı karşıya kalabilir.

Pembe Köşk’te Sentetik Kannabinoid Kullanımı Tedavisi?

Sentetik Kannabinoid Tedavisi Pembe Köşk’te ayaktan ve yatılı olmak üzere iki türlü yapılmaktadır.

1-Ayaktan Sentetik Kannabinoid (Bonzai) Tedavisi:

Ayaktan bonzai kullanımı tedavisi bonzai alışkanlığı giderek gelişmekte olan ve yatış gerektirecek şikayetleri olmayanlarda uygulanmaktadır. Ayaktan bağımlılık tedavisi ilk olarak haftada 3 görüşme olup 1 aylık süreyi kapsamaktadır. Arındırma programı gerekmeyen hastalar doğrudan ayaktan tedavi programına alınabilmektedir. Arındırma tedavisinden sonra uygulanabileceği gibi arındırma tedavisi gerekmeyen hastalarda doğrudan tıbbi tedavi ve psikolojik destek programına geçilebilmektedir. Ayaktan tedavide bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra diğer psikososyal destek programları uygulanmaktadır. Aileler ile de programda görüşmeler yapılarak ailelere de bilgilendirme yapılmakta ve destek verilmektedir. Eğer 1 aylık tedavi yeterli değilse program ihtiyaca ve isteğe göre uzatılabilmektedir. Ayaktan tedavi programında başarısız olan hastalar yatılı tedavi programına katılmaları sağlanmaktadır.

2-Yatılı Sentetik Kannabinoid (Bonzai) Tedavisi

Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde bonzai bağımlıları, yoğun bir psikolojik rehabilitasyon programı ve ilaç tedavisi gereken veya ayaktan tedavide başarılı olamayanlarda yatılı tedavi programları uygulanmaktadır.

En az 21 günlük yatılı tedavi programı boyunca uzman kontrolü altında ilaç tedavisi ile hastanın tedaviye olan motivasyonu sağlanmakta olup, bunun yanında hasta günlük yoğun bir tedavi programına tabi tutulmaktadır. Tedavi boyunca psikolojik sorunları çözmeye yönelik bir psikolog eşliğinde hasta ile birebir psikolojik görüşmeler yapılmakta olup, madde tedavisi yanında günlük tıbbi tedaviler merkezimizde tıp doktoru tarafından yürütülmekte ve hastalar 24 saat tıbbi kontrol altında bulunmaktadır.

Psikolojik görüşmelerin içeriğini madde kullanım öyküsü, madde etkileri, kendini değerlendirme, bağımlılık, yüksek riskli durumlar, madde kullanma arzusu ve dürtüsüyle başa çıkma, ısrarlara karşı koyabilmek, madde ile ilgili düşüncelerle başa çıkmak, öfke ile başa çıkmak ve karar verme gibi konular oluşturmaktadır.

Eğer hasta istediği takdirde uzun süre tedavi merkezinde kalarak psikolojik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanabilmektedir.

Rehabilitasyon Programı:

21 günlük ilk arındırma tedavi periyodu sonrasında uygun hastalar rehabilitasyon programına alınmaktadır. Rehabilitasyon ve psikososyal destek programları En azı 1 ay olmak üzere 2ay, 3 ay ve 6 aya kadar uzayan programlar halinde yapılmaktadır. Genellikle hastaların en az 3 ay tedavi merkezinde kalması tercih edilen bir uygulamadır.

Yatılı tedavi programında hastalar günlük olarak psikiyatrik görüşmeye, bireysel psikolojik terapiye, grup terapisine, iş uğraş terapisine, yaşam beceri eğitimlerine, yürüyüş, spor ve Spa gibi etkinliklere, yoga’ya ve sinema izleme etkinliklerine katılmaktadırlar. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon programı etkinlikleri yanında aileler de görüşmeler yapılmaktadır. Her hastanın gün boyunca bir psikiyatrik görüşmesi, 3 farklı psikolog ile bireysel ve grup terapisi, yaşam beceri eğitimi için bir psikolojik danışma görüşmesi, tıbbi sorunlar için tıp  doktoru kontrolü, spor, yürüyüş, Spa ve yoga programları için uzmanlar eşliğinde etkinlik programları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hastaya 24 saat doktor ve  hemşire kontrolü altında yapılmaktadır.

Gün Boyu Sürdürülen Rehabilitasyon Programı:

08:30-09.00 Güne başlangıç ve hazırlık

09.00-10.00 Kahvaltı

10.00-11.00 Günaydın Grup Toplantısı

11.00-11.30 Kahve Molası-Dinlenme Saati

11.30-12.30 Eğitim Saati (yaşam becerileri eğitimi)

12.30-13.30 Öğle Yemeği

13.30-15.00 İş-Uğraş Terapisi

15.00-16.00 Bireysel Psikolojik Görüşme

15.00-17.00 Psikiyatrik Görüşme

17:00-18.00 Spor (yürüyüş, yüzme vs.), Spa.

18.00-19.00 Akşam Yemeği

20.00-22:30 Sinema Saati

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?